KRUIDENIERS SINDS 1919

GESCHIEDENIS

>> Het platteland draaide vroeger om de buurtwinkel. Bij weegschaal en puntzakje vormde deze het middelpunt voor nijverheid, werkgelegenheid, handel en plaatselijk nieuws.

Een van de laatste was de winkel van Driksken en Bruur (Johan) Beernink op de Keizershorst in De Heurne. Deze bestond in 1969 al een halve eeuw en daarna nog twaalf mooie jaren. Altijd stonden de koekjeskisten open voor de jeugd. Neefjes en nichtjes hadden het goed bij de kinderloze broer en zus.

Alsof de winkel niet genoeg werk gaf kookten ze ook op boerenbruiloften, tot in Winterswijk toe, met bediening en met het benodigde serviesgoed in de transportfiets. De soep en het -apart opgediende- soepvlees waren befaamd. Ook werd nog brood en melk rondgebracht. De transportfiets diende overal voor, later kwam er een autootje. Voor extra binding kregen de trouwe klanten af en toe een busrit aangeboden. Bruur was bij dit alles ook nog koster van de Heurnse kerk en orgelpomper.

Het vijftigjarig bestaan van de zaak in 1969 trok zevenhonderd gasten naar zaal Bruggink, waar Psalm 150 een muziekhulde bracht. Maar toen Driksken overleed groeide de administratie Bruur boven het hoofd en moest hij de winkel sluiten. Een loodzware beslissing, maar het afscheid was groots. In klederdracht van Dinxperlo-700 kwam de schooljeugd aan huis een afscheidslied zingen (Youtube, zoek op ‘winkelsluiting De Heurne’).

Met een familiereünie werd onlangs aan de hand van foto’s, knipsels en papieren teruggekeken op die oude tijd. Aanleiding was het nieuwe theemerk ’Bruur en Driksken’ dat achterneef Maarten Boland aan het illustere winkelierspaar heeft gewijd. Enkele soorten zijn Dinxperlose Smokkelthee en Heurnse Klompenthee. Hoewel de winkel niet meer bestaat, doet in het huis aan de Keizerweg 3 nog veel aan vroeger denken.

Bron: De Gelderlander, tekst Henk Harmsen

De vader van Bruur & Driksken was directeur van de zuivel- en boterfabriek in De Heurne. Na zijn overlijden op jongen leeftijd, moest er brood op de plank komen. Zijn vrouw bouwde een huis - De Keizershorst - en startte daar een gastenpension. Een later opende ze een kleine winkel in een voorkamer. De rest is geschiedenis...

In de jaren tachtig kon Bruur Beernink dus niet meer opboksen tegen de grote supermarkten. Als één van de laatste winkels in De Heurne sloot hij de deuren. Bruur poseerde nog een keer statig voor de krantenfotograaf. De laatste klant werd hartelijk bedankt voor het trouwe bezoek.

Er zijn honderden foto's bewaard gebleven uit de mooie historie van deze buurtwinkel. Bijvoorbeeld van het feest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Alle klanten werden toen uitgenodigd bij zaal Bruggink in De Heurne, verspreid over twee avonden. Kijk voor historische foto's op de facebookpagina van Bruur & Driksken.

Heb je zelf een leuk herinnering aan de familie Beernink of een andere buurtwinkel, dan vernemen we dat graag. Stuur ons een mailtje via bruurendriksken@gmail.com